9. decembar 2022
  Search

Nastavak teksta

Kupac će moći u Registru posrednika u prometu i zakupu nekretnina da vidi ko mu je pružio usligu a privredni subjekt, odnosno njegov zaposleni za pruženu uslugu, odnosno naplaćenu posredničku uslugu, dobiće račun.

Da li je stan uknjižen, koliko tačno ima kvadrata, da li ima jednog ili više vlasnika - pitanja su za trgovca nekretninama. Neretko se dešava da oni ne znaju sve odgovore. 

Aleksandar je u potrazi za svojim krovom nad glavom. Pre toga treba da izabere agenta. Odabir nije lak.

"Da me uveri da može da mi pomogne da uđem u svoj životni prostor i da rešim svoj životni problem - to se najčešće rešava kada uđete u njegovu kancelariju pa se uverite kroz broj zaposlenih - da vas uveri da to što ciljate je legalno", kaže kupac Aleksandar Opsenica.

Kako bi znali odgovore na pitanja, agenti moraju, po novom zakonu, da polože stručni ispit. Do sada je ispit položilo više od 1.000 kandidata. Dobijeni sertifikat omogućava posredniku da se upiše u Registar posrednika u prometu i zakupu nekretnina.

Nenad Đorđević, agagent za nekretnine kaže da će potrošač moći u Registru da vidi ko mu je pružio usligu a privredni subjekt, odnosno njegov zaposleni za pruženu uslugu, odnosno naplaćenu posredničku uslugu dobiće račun.

"U slučaju da posrednik nije ispunio svoje obaveze iz ugovora o posredniku koji je zaključen sa nalogodavcem odnosno klijentom moći će da naplati štetu", kaže Đorđević.

Osim kupcima, registar će koristiti i agentima. Na jednom mestu biće im dostupni svi konkurenti. One koji rade nelegalno biće lakše otkriti. To ipak znači više posla čeka tržišnu inspekciju.

"Tržišna inspekcija u ovom momentu, pre svega, lovi nelegalne posrednike - one koje uopšte nisu prijavljeni niti su u APR-u, niti u Registru posrednika, to je prvi cilj a onda u drugoj fazi mi ćemo proveravati sve posrednike koji su upisani u registar da li su validna dokumenta, da li su svi radnici u agenciji prijavljeni", kaže Željko Stojanović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni koji su položili stručni ispit treba da popune zahtev, kako bi do kraja meseca svi setifikovni agenti bili upisani u Registar.

Izvor RTS

Klaster nekretnine  .  O nama  .  Šta je klaster  .  Vesti  .  Press pregled  .  Korisni saveti  .  Zakonski okvir  .  Mapa portala  .  Login  .  Registar članica
Ministarstvo ne odgovara za sadržaj koji postavljaju članice klastera!
Portal implementirao: Centar za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultet tehničkih nauka